Trysfjorden med det gamle ferjestedet Holmen

Trekkferjefestivalen er årlig arrangement på Holmen ved Trysfjorden. I 2019 er festivalen 22. og 23.juni kl. 11-16. Gratis inngang.
Ta ned fra E39 ved Holmenfoss for å komme til Holmen.

Fra 1770 til 1923 var ferjestedet en del av sørlandske hovedvei. For å komme over Trysfjorden måtte en ta ferje mellom Holmen og Ospedalen. Det var en trekkferje trukket med håndmakt langs et tau som var strukket over fjorden. Denne ferja er i drift under trekkferjefestivalen.

Trekkferjefestivalen har utviklet seg til å bli en kulturhistorisk begivenhet i landsdelen. Det er Agder Motorhistoriske Klubb som står for arrangementet i samarbeid med lokale lag. Trekkferjefestivalen viser hvordan ferjetransporten over Trysfjorden var og et historisk kystmiljø med båter på fjorden.
Nede ved ferjemannens hus foregår det litt av hvert. Det kan være friluftsteater, lirekassespill, antikvitetsmarked og spontanunderholdning. I tilknytning til festivalen holdes det veteranbilløp og veteranbiltreff.
Arrangementet er godt besøkt og mange kler seg som i gamle dager, som byfolk på gjennomreise, et omreisende fantefølge eller et brudepar med gjester på vei hjem fra Søgne gamle kirke til bryllupsfesten på låven.

På Holmen lå Trysfjord Fabrikker som produserte kjerrehjul. Fabrikken hadde 26 ansatte da den brant i 1902 sammen med 17 andre bygninger.

Fra rasteplassen ved E39 ved Holmensfoss er det flott utsikt over Holmen og fjorden. Trysfjorden er 6,8 km lang. Langt ute i fjorden kan en se Skarpeidbroa, som er en del av «Nordsjøveien».